Kokospudding

KOKOSPUDDING MET KARDEMOM, MANGO EN PASSIEVRUCHT


Ingrediënten

4 personen

20 minuten bereidingstijd

30 minuten wachttijd
Glutenvrij

Veganistisch

400 ml kokosmelk, geen light variant
3 (afgestreken) el maizena
1 tl Chinese 5-Spices
1 tl gemalen kardemom
30 gr vanillesuiker
1 el agavesiroop
1 limoen, sap en zest
40 gr mango, vruchtvlees
2 passievruchten

Pudding uit Puerto Rico

Deze kokospudding is gebaseerd op Tembleque uit Puerto Rico. Tembleque betekent “wiebelig”. Deze pudding is precies wat je verwacht van een goeie pudding, wiebelig! Het origineel bevat ten minste altijd kokosmelk, suiker en kaneel. Soms wordt hij afgebonden met gelatine (maar dan is ‘ie natuurlijk niet meer plantaardig) maar je kunt ook prima maïzena gebruiken. Je moet er wel op letten dat de maïzena goed is ingekookt voor je hem in de koelkast zet, anders hou je een korrelige structuur over met een melige smaak. Dat willen we niet!

Kokospudding maken

Deze kokospudding is zoet, romig en fris met een kruidig nasmaak en bevat relatief weinig suiker! Ik ben zelf dol op de combinatie van mango en passievrucht maar je kunt in principe elk fruitsoort gebruiken. Bijvoorbeeld verse bosvruchten of een kruidige jam of compote. Een zomerse dessert kan ik me bijna niet voorstellen! Je kunt deze kokospudding qua smaken aanpassen op elke gelegenheid en seizoen.

Bereidingswijze

Klop de maïzena en kokosmelk koud met een garde tot de maïzena is opgelost. Voeg de 5-spices, kardemom, vanillesuiker en agave toe. Zet op het fornuis en breng rustig aan de kook, blijf met de garde roeren. Zodra het dik begint te worden kun je harder gaan kloppen tot het de juiste dikte heeft. Het moet ongeveer de dikte van bakkersroom of volle yoghurt hebben.

Draai het vuur uit en voeg de limoen zest en sap toe. Verdeel over vier glaasjes of kommetjes en zet in de koelkast. Laat de pudding minimaal 30 minuten in de koelkast staan voor serveren.

Snij of pureer de mango en verdeel over de glaasjes, maak af met verse passievrucht. Je kunt natuurlijk ook ander fruit gebruiken!

© Chef Bontekoe 2022