Havermoutkoekjes

HAVERMOUTKOEKJES MET GEMBER, KARDEMOM EN PURE CHOCOLADE


Ingrediënten

15 stuks
45 minuten bereidingstijd
Glutenvrij

Optioneel Veganistisch

Koekjes
225 gr haver
225 gr donkere basterdsuiker
150 ongezouten roomboter of margarine, op kamertemperatuur
2 tl bakpoeder
1 tl gemalen kardemom
1 tl gemalen anijszaad
1 tl gemberpoeder
1 citroen, zest
Snuf zout

Garnering
150 gr pure chocolade
Optioneel: grof zeezout of Himalaya zout

Nostalgie

Havermoutkoekjes zijn voor mij erg nostalgisch, ze doen me denken aan vroeger. Ik kreeg, zoals velen, altijd havermoutkoekjes met chocolade mee naar school van mijn moeder. Het fijne aan havermout is dat het goed vult en veel vezels en proteïne bevat én het is van nature glutenvrij! Deze havermoutkoekjes worden op smaak gebracht met gember, kardemom en ten slotte gegarneerd met gesmolten pure chocolade. Mijn Indiase oma bakte altijd zandkoekjes met verse gember en kardemom, deze havermoutkoekjes zijn voor mij dus een beetje een combinatie van jeugdsentimenten.

Glutenvrije havermoutkoekjes

Ongelooflijk simpel en lekker, kruidig, krokant en zoet! De koekjes zijn van nature glutenvrij en als je de roomboter vervangt door margarine zijn ze ook nog eens veganistisch. Zo zijn ze niet alleen goed voor je lijf maar ook voor je portemonnee! Havermout is namelijk enorm betaalbaar, net als pure chocolade en gedroogde specerijen. Ik durf te wedden dat je veel van de ingrediënten al in huis hebt. Zo niet, wees dan lekker creatief! Je kunt de specerijen eventueel vervangen door speculaaskruiden of kaneel, alles kan en mag!

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe alle ingrediënten behalve de boter in een keukenmachine en maal tot een fijn geheel, let op dat er dus geen grove stukken haver meer in zitten. Ander krijg je hele kruimelige koekjes!

Als alles fijn gemalen is voeg je de boter toe en mix je alles door elkaar.

Rol het deeg in balletjes en druk een beetje plat, verdeel ruim over een met bakpapier beklede bakplaat.

Ze lopen best wel uit in de oven dus geef ze voldoende ruimte.
Bak ze 10 minuutjes en laat volledig afkoelen.

Smelt de chocolade au bain marie of in de magnetron met intervallen van 30 seconden.
Verdeel de chocolade over de koekjes en besprenkel ze eventueel met zout, zet ze in de koelkast. Je kunt ze individueel invriezen maar deze waren te snel op om dat te kunnen doen…

© Chef Bontekoe 2022