Hartige granola

HARTIGE GRANOLA MET DUKKAH SPECERIJEN


Ingrediënten

C.a. 250 gram
30 minuten

Glutenvrij 

80 gr havermout
80 gr ongebrande cashewnoten
50 gr pompoenpitten
40 gr chiazaad
2 el lichte Tahina (ik gebruik Chtoura Fields)
1 el agavesiroop
1 el Milde Olijfolie
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl gemalen kaneel
1 tl venkelzaad
1 tl zout

Hartige granola

Hartige granola met dukkah specerijen is een heerlijke, gezonde guilty pleasure. Een lekker kruidig en knapperig mengsel van noten, zaden, haver en specerijen dat werkelijk over lekker op en bij is! Deze hartige granola is een heerlijke topping op salades, soepen, broodjes en rijstbowls. Je kunt de soorten noten en zaden maar ook de specerijen naar smaak aan passen. De granola is enorm vezelrijk en zit bomvol proteïne en mineralen, een hele verantwoorde (glutenvrije) vervanging voor bijvoorbeeld croutons!

Dukkah

Dukkah is een specerijenmix die ik regelmatig gebruik, zo ook in mijn dukkahcrumble recept en in deze hartige granola! Het mengsel bestaat onder anderen uit warme specerijen zoals koriander, komijn en kaneel en verschillende zaden. Vaak gebruikt men sesamzaad maar ik heb hier chiazaad gebruikt omdat ik die in huis had én voor wat extra goede bouwstoffen. Dukkah komt van origine uit Egypte en wordt meestal gebruikt als dip bij brood of verse groenten met een beetje fruitige olijfolie.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150 graden. Kneus de venkelzaadjes in een vijzel. Meng alle bovenstaande ingrediënten in een grote kom. Bekleed een bakplaat met bakpapier en stort de granola hier op, verdeel ruim en zorg dat het goed verspreid is.

Bak de granola 10 minuten. Haal uit de oven en mix alles door elkaar, verspreid weer evenredig en bak nog eens 10 minuten. Laat compleet afkoelen en verkruimel indien nodig met je vingers. Bewaar in een afgesloten (weck)pot tot wel 4 weken!

© Chef Bontekoe 2022