Focaccia breekbrood

FOCACCIA BREEKBROOD GEVULD MET FETA, SPINAZIE EN ZA’ATAR


Ingrediënten

4-8 personen
2,5 uur wachttijd
20 minuten bereidingstijd
Vega(n)

Deeg
400 gr zelfrijzend bakmeel + extra
10 gr gedroogde gist
4 el Extra Vierge Olijfolie
320 ml lauwwarm water
1 el gerookte paprika
1/2 el gemalen kaneel
1 el kristalsuiker
1 el zout
Milde Olijfolie

Vulling

200 gr spinazie
200 gr schapenfeta of plantaardige feta
100 gr zongedroogde tomaten
2 el za’atar

Handje gebrande walnoten

Focaccia breekbrood maken

Ik ben gek op focaccia! Heerlijk luchtig brood met een knapperige korst. Het is wel een recept waar je een beetje geduld voor moet hebben, het vele rijzen zorgt voor die heerlijke structuur en is het zeker waard!

Dit focaccia breekbrood is perfect om te delen. Hij is gevuld met spinazie, feta en zongedroogde tomaten en vervolgens opgerold en gesneden. De losse rollen leg je stevig tegen elkaar in een ovenschaal waardoor ze samen bakken en er een breekbrood ontstaat. De basis van dit focaccia breekbrood is veganistisch, als je de schapenfeta vervangt door plantaardige feta is de vulling ook veganistisch!

Zoals ik zei moet je voor dit focaccia breekbrood wat geduld hebben, hij moet namelijk 1,5-2 uur rijzen. De eerste rijzing vindt plaats als het deeg kort gemengd is. Kneed het deeg niet te lang! Anders ga je de werking van het gist tegen en dan wordt hij niet zo luchtig. De tweede rijzing komt als het deeg is gevuld en opgerold, vlak voor hij de oven in gaat. Serveer het focaccia breekbrood als deel van tapas, mezze of bijgerecht.

Bereidingswijze

Mix alle droge ingrediënten in een grote schaal. Voeg de olie en het water toe en mix kort met een spatel tot het deeg een elastisch geheel wordt. Vet een kom in met milde olijfolie en stort hier het deeg in. Besprenkel met wat extra olijfolie.
Dek af met keukenfolie en laat 90 minuten rijzen op een warme plek, bijvoorbeeld boven de verwarming.
Verwarm je oven voor op 190 graden.

Blancheer de spinazie 1 minuut en giet af, knijp zo veel mogelijk vocht eruit. Doe de spinazie samen met de feta, zongedroogde tomaten en za’atar in een keukenmachine. Mix kort tot de feta helemaal is verkruimeld. Hak de walnoten fijn.

Bestuif je werkbank met het extra bakmeel en stort het deeg erop. Kneed kort en rol uit tot een rechthoek van c.a. 1cm dik. Verdeel de vulling eroverheen. Besprenkel met de walnoten of dukkahcrumble. Rol het deel in de breedte op. Snij met een scherp met rolletjes van c.a. 4 cm.

Pak een ovenschaal en smeer deze royaal in met milde olijfolie. Leg de rolletjes tegen elkaar met de gesneden kant naar boven erin. Besprenkel met milde olijfolie en e.v.t. sesamzaad of za’atar. Dek wederom af met keukenfolie en laat nog eens 45 minuten rijzen.

Bak het focaccia breekbrood in 20-30 goudbruin. Serveer warm als bijgerecht of als deel van een borrelplank of mezze.

© Chef Bontekoe 2022