Vlierbloesemsiroop met honing

VLIERBLOESEMSIROOP MET HONING 


Ingrediënten

C.a. 1 Liter

10 minuten

48 uur wachttijd

350 ml honing
525 ml water (heet)
70 gr vlierbloesem
1 grote citroen 

Bereidingswijze

Pluk en was de vlierbloesem.

Meng de honing en het water tot de honing is opgelost. Snij de citroen in plakken en voeg dit samen met de bloesem toe aan het honingwater.

Bewaar gekoeld in een afgesloten fles, bak of kom. Laat 24-48 uur trekken.

Zeef de siroop en bewaar tot 2 weken in de koelkast. Gebruik bijvoorbeeld in de limonade, cocktails of bakrecepten. 

Vlierbloesemsiroop

Ik maak graag mijn eigen vlierbloesemsiroop, deze keer met bloesem van De Eemstuin.
Het is super makkelijk te maken en je kunt het op zo veel manieren gebruiken. Bijvoorbeeld in limonade, cocktails of bakrecepten! Deze vlierbloesemsiroop is lekker natuurlijk gezoet met honing. Heb je zelf vlierbloesemsiroop gemaakt? Probeer dan eens deze polentacake met vlierbloesem!

Vlierbloesem wild plukken

De bloesem van de gewone vlier groeien in zogenoemde schermen, deze bloeien vooral in mei en juni. Ga lekker op pad op een mooie, zonnige ochtend en pluk de schermen (clusters). Het stuifmeel van de witte bloemen zorgt voor die heerlijke smaak! Kies schermen met zoveel mogelijk frisse, witte bloemetjes. Laat de bloesems die nog niet rijp of overrijp zijn hangen. Zo blijven er nog voldoende bloesems aan de vlierbomen hangen (voor de bijen en andere wildplukkers) die in het najaar uitgroeien tot vlierbessen. Neem je oogst in een stoffen zak of tas mee naar huis!

© Chef Bontekoe 2022