Vegan Furikake

VEGAN FURIKAKE


Ingrediënten

1 kleine (weck)pot

10 minuten

Glutenvrij 

15 gr gedroogde paddenstoelen, bijvoorbeeld porcini

25 gr wit geroosterd sesamzaad

25 gr zwart geroosterd sesamzaad

1 norivel

2 el pul biber (of chilivlokken)

Japanse Furikake

Furikake is een Japanse topping die wordt gebruikt als smaakmaker. Traditioneel bestaat Furikake uit in ieder geval nori, sesam en katsuobushi (bonito vlokken, oftewel gedroogde tonijn). Soms zit er chili, zout of toegevoegd suiker in. Het belangrijkste is dat het een echte, volle umami smaak heeft! Umami is een Japans woord dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent, het is een van de 5 basissmaken: zout, zoet, zuur, umami en bitter.

Vegan Furikake

Deze Furikake is helemaal vegetarisch én veganistisch, de katsuobushi heb ik vervangen met gedroogde paddenstoelen. Paddenstoelen hebben van nature een umami smaak, gedroogde paddenstoelen hebben dit het aller sterkst. De nori (zeewier) geeft het strooisel de ziltig-zoute smaak die hem uniek maakt.

Furikake is eigenlijk overal heerlijk overheen, bijvoorbeeld een (gekookt) eitje, salade of avocado toast. Maar het lekkerst is ‘ie over rijst , poké bowl of over een misosoep. Probeer hem bijvoorbeeld eens met deze misosoep met tomaat en gember!

Bereidingswijze

Hak de gedroogde paddenstoelen en het norivel fijn in een hakmolen of keukenmachine. Meng dit met de witte en zwarte sesamzaadjes.

Mix de pul biber hier doorheen. Je kunt e.v.t. het mengsel met zout verder op smaak brengen maar ik hou hem persoonlijk liever zoutloos. Bewaar tot wel 8 weken in een afgesloten (weck)pot. 

© Chef Bontekoe 2022