Libanese Manakish

LIBANESE MANAKISH MET SUMAK-YOGHURT DIP


Ingrediënten

8 stuks

45 minuten wachttijd 

30 minuten bereidingstijd

Deeg
7 gr gedroogde gist
240 ml warm water
290 gr tarwebloem
1 tl kristalsuiker
1 tl zout
2 el olijfolie

Toppings
4 stuks:
30 gr za’atar
6 el olijfolie
Zout & peper

4 stuks:
50 gr mozzarella
Zout & peper
1 tl (gedroogde) oregano

Dip
4 el Turkse yoghurt
Zout
1 tl sumak
Handje cherrytomaatjes
Extra Vierge Olijfolie

Libanese Manakish

Manakeesh, manaqish of manakish is een Libanees platbrood met verschillende toppings. Wij Hollanders zouden dit de Libanese versie van een pizza noemen. Libanese Manakish wordt traditioneel belegd met za’atar (kruidenmengsel met sesam, hyssop en sumak), een mengsel van kazen en/of lamsgehakt.

In Israël en Libanon kun je deze broodjes op bijna elke straathoek vinden, warm zijn ze het aller lekkerst! Wij aten deze Manakish in Tel Aviv, Israël met romige hummus en ingelegde pepers. Wil je zelf hummus erbij maken? Dan heb ik het perfecte recept voor een snelle, romige hummus.

Manakish op ieder moment van de dag

Serveer de Manakish vers als ontbijt, lunch, snack of deel van lekkere borrelplank of mezze. Je kunt ze heel goed invriezen of een dag bewaren, ik raad aan ze even op te warmen voor je ze gaat eten. Bij ons raken ze te snel op om te kunnen bewaren! Deze Libanese Manakish zijn heerlijk krokant en zitten bomvol smaak. In dit recept heb ik de helft belegd met za’atar en de andere helft met kaas. Je kunt natuurlijk ook zelf lekker creatief zijn met verschillende toppings! Ik heb een snelle yoghurt dip gemaakt bij de Manakish, hij is heerlijk fris en combineert heerlijk bij de verse broodjes!

Bereidingswijze

Meng de gedroogde gist en het water en laat 10 minuten staan.
Mix de bloem, suiker, zout en olijfolie en meng dit met een (pol)lepel. Giet beetje bij beetje het gistmengsel erbij en blijf roeren met de lepel tot het een los deeg is.
Bestuif een werkbank of snijplank met een beetje bloem en stort hier het deeg op. Kneed met de hand tot het een glad, zacht en licht elastisch deeg is. Besprenkel een kom met olijfolie en rol het deeg tot een bal. Leg het deeg in de kom en giet nog een beetje olijfolie eroverheen. Dek af met een theedoek en laat 45 minuten rijzen.
Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220 graden.

Bereid alvast de toppings voor en bekleed twee roosters of bakplaten met bakpapier.

Mix de za’atar, olie en zout en peper naar smaak en zet opzij. Scheur, snij of rasp de mozzarella en breng op smaak met de oregano en zout en peper.

Als het deeg gerezen is haal je hem uit de kom en leg je hem op een snijplank. Hak in 8 gelijke stukken met een scherp mes. Je kunt ook een deegmes of pizzasnijder gebruiken!

Rol de stukken een voor een in een bal en druk plat met je palm, hij moet ongeveer iets groter dan je handpalm zijn en c.a. 1 cm dik.
Leg de broodjes op het bakpapier en geef ze voldoende ruimte. Smeer over 4 stuks de za’atar olie en besprenkel de andere vier met de kaas. Zorg bij beide dat er c.a. 2cm rand rondom schoon blijft.
Bak ze nu 10-12min.

Meng de yoghurt met het zout en de sumak. Besprenkel met olijfolie en garneer met bijvoorbeeld gegrilde tomaatjes, rode ui en verse kruiden. Ik gebruik gekonfijte tomaatjes en knoflook die ik zelf heb gemaakt.

Serveer de Manakish warm met de dip als ontbijt, lunch of deel van tapas.

© Chef Bontekoe 2022