Gevulde dumplings

GEVULDE DUMPLINGS MET SNIJBIET EN PADDENSTOELEN MET KOKOSCURRY EN KNOFLOOK-CHILIOLIE.


Ingrediënten

16-18 stuks
45 minuten

Curry

1 knoflookteen
10 gr gember
400 ml kokosmelk
1/3 tl venkelzaad

1/3 tl komijnzaad

1/3 tl korianderzaad
1 tl Hindoestaanse kerrie
Zout naar smaak

Dumplings
120 gr paddenstoelen
5 stuks snijbiet
1 ui 
2 el sojasaus
Zout & peper

18 wontonvellen

50 ml water

Knoflook-chiliolie

75ml olie
1 rode peper
1 teen knoflook

Gevulde dumplings

Wie houdt er nu niet van dumplings? Mijn persoonlijke favoriet zijn gyoza, gebakken en gestoomd en heerlijk krokant. Deze vegan dumplings met snijbiet zijn gevuld met paddenstoelen en sojasaus en worden krokant gebakken voor een heerlijke bite. De vulling van deze vegan gevulde dumplings houden we dus redelijk simpel en puur qua smaak.

De gevulde dumplings worden geserveerd met een snelle kokoscurry. Een romige, kruidige saus op basis van kokosmelk en verschillende specerijen die in een handomdraai klaar is. Ook maken we een snelle knoflook-chiliolie om nog wat extra smaak en een lekkere kik toe te voegen.

Dumplings bakken

Het bakken en stomen van de dumplings vergt een beetje oefeningen en precisie. Je bakt de gevulde dumplings eerst zonder olie in de pan, voegt dan water toe en laat ze kort stomen met de deksel op de pan. Vervolgens verwijder je de deksel en laat je het resterende vocht verdampen en ze verder krokant bakken. Blijf op de pan letten wat dit alles gebeurt op hoog vuur! Laat ze dus vooral niet aanbranden.

Serveer de vegan gevulde dumplings met snijbiet lekker warm als tussendoortje, voorgerecht of deel van een grotere maaltijd. Bijvoorbeeld met een Aziatische salade, misosoep of seizoensgroenten.

Bereidingswijze

Hak de knoflook en gember fijn en fruit deze in een steelpan met een beetje olie. Voeg vervolgens de specerijen voor de curry en Hindoestaanse kerrie toe en bak deze een paar minuten mee. Voeg de kokosmelk toe en laat c.a. 10 minuten pruttel, voeg zout toe naar smaak.

Snij de paddenstoelen fijn en was en snij de snijbiet in reepjes. Snipper de ui en bak de groentes c.a. 5 minuten in een beetje olie. Voeg vervolgens de sojasaus toe en breng op smaak met zout en peper. Leg de wontonvellen op een stuk bakpapier en smeer de randen in met een beetje water. Verdeel op elk vel een dikke theelepel vulling en vouw de vellen dicht. Mochten de randjes niet direct aan elkaar willen plakken dan kun je met je vingers nog wat water toevoegen.

Doe alle ingrediënten voor de knoflook-chiliolie in een hoge maatbeker en blend met een staafmixer tot een glad geheel.

Laat een diepe koekenpan met een goede anti-aanbaklaag warm worden op het fornuis en leg de dumpling met de platte kant naar beneden erin. Bak ze c.a. 1 minuut en voeg vervolgens het water toe, doe de deksel er meteen op. Wacht 5 minuten en verwijder de deksel, laat het resterende vocht verdampen en de dumplings krokant bakken.

Serveer warm met de kokoscurry en voeg naar smaak de knoflook-chiliolie toe.

© Chef Bontekoe 2022