Gevulde aubergine

GEVULDE AUBERGINE MET PARELGORT, MUNT EN HARISSA-YOGHURT


Ingrediënten

2-4 personen
30 minuten

Aubergine rolletjes
2 aubergines
2 rode ui
3 teentjes knoflook
1 citroen, zest
10 gr munt
10 gr peterselie
80 gr parelgort
100 gr kaas
200 ml water

Zout & peper
Milde Olijfolie

Saus
4 el Turkse yoghurt
1 el lichte Tahina (ik gebruik Chtoura Fields)
1 tl (rozen) harissa
2 tl granaatappelmelasse
5 gr munt

Aubergine Fatteh

Deze gevulde aubergine is geïnspireerd op Aubergine Fatteh, een Midden-Oosters gerecht. Het kan als hoofdmaaltijd, mezze of voorgerecht worden gegeten. Fatteh is een combinatie van gebakken aubergine, kikkererwten en/of lamsgehakt met krokant brood en een frisse yoghurt-tahinsaus. Verder kun je nog veel andere toppings op Fatteh serveren, wees lekker creatief! In deze gevulde aubergine combineer ik de frisse, verse smaken van de Fatteh met yoghurtsaus met harissa en tahin en ook verse munt. Het klinkt wellicht als een bijzondere combinatie maar hij is daardoor verslavend lekker!

Gevulde Aubergine

Deze gevulde aubergine zijn een “chiquere” versie van de Fatteh, perfect om jezelf even te verwennen!. Dit gerecht kan ook als voorgerecht, hoofdmaaltijd of mezze worden gegeten. In dit recept zijn de aubergines gevuld met parelgort. Parelgort is een gerstsoort die je op heel veel manieren kan bereiden, bijvoorbeeld als risotto of door een salade! Deze gerst zit boordevol vezels en eiwitten en is lekker licht verteerbaar. De parelgort in dit gerecht is lekker romig, kazig, fris en kruidig en combineert prachtig met de andere smaken. Nieuwsgierig naar soort gelijke gerechten? Probeer dan ook eens deze pasta met aubergine en tahin!

Bereidingswijze

Laat een grillpan heet worden op het fornuis. Snij de aubergines in de lengte in plakken van 1 cm. Smeer de plakken in met wat (olijf)olie. Grill c.a. 5 minuten aan beide kanten of tot ze gaar zijn en mooie grill-lijnen hebben.

Snipper de rode ui en hak de knoflook fijn. Fruit deze in een beetje olijfolie. Doe de parelgort erbij en bak deze kort mee, giet vervolgens het water erbij en laat de parelgort garen. Ik gebruik in dit recept mozzarella en fetakaas, deze heb ik verkruimeld. Rasp de zest van de citroen en hak de verse kruiden fijn. Als de parelgort gaar is doe je de kaas, kruiden en zest erbij en breng je alles op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in. Doe een lepel van de parelgort op het breedste uiteinde van een plak aubergine en rol hem op. Herhaal dit met alle aubergine plakken en leg ze in de ovenschaal. Besprenkel met nog een beetje zout en peper en bak 8 minuten in de oven.

Hak de munt fijn en meng het met de rest van de ingrediënten voor de saus.

Serveer de aubergine rolletjes op de harissa-yoghurt en garneer met wat verse peterselie en granaatapppitjes.

© Chef Bontekoe 2022